Irány Oxford!

 

Laci és Bendegúz megnyerték az International Competition for Young Debaters 2016 magyarországi fordulóját, így első delegáltakként képviselhetik hazánkat az április 30-i oxfordi döntőben.

Szombaton rendezték az ICYD 2016 magyarországi válogatóját, melyen apáczais diákok is részt vettek. A verseny érdekessége, hogy csak 2000. szeptember 1-je után született diákok tehették magukat próbára, tehát a mezőny igen fiatal volt, főleg a vitatémák tükrében…

Bendegúz, Norbi, Laci
Bendegúz, Norbi, Laci

Dolgos László és Bezerédi Bendegúz képviselte ezúttal az apáczais disputásokat az Apáczai United csapataként. A fiúkat a válogatóra Murzsa Norbert készítette fel. A versenyt a Milestone Intézetben rendezték, a viták természetesen végig angolul folytak, British Parliamentary vitaformátumban. Minden tételmondat előtt 15 perc felkészülési időt kaptak a csapatok, a lecke tehát fel volt adva.

A tét pedig nem kevesebb volt, minthogy mely 2 csapat képviselheti hazánkat a nemzetközi döntőben április 30-án Oxfordban. A tételmondatok között szerepelt a valóságshowk káros hatásai, a szerencsejátékok létjogosultsága, illetve a progresszív adózás kérdése. Kicsit ironikus, ha azt nézzük, hogy ilyen korú diákok nem élhetnek a szerencsejáték lehetőségével és nem is adózhatnak, mindenesetre ez csak izgalmasabbá tette a versenyt. 

A két fiú ezenkívül a többi díj nagy részét is elnyerte, Bendegúz a verseny legjobb beszélője lett, Laci pedig egyéni 3. helyezést ért el a mezőny messze legfiatalabb indulójaként. Ezúton is gratulálunk nekik, illetve köszönjük a felkészítést Norbinak.